Lokatie: Hotel van der Valk te Veenendaal
Datum: Donderdag 10 oktober 2019

Programma

09.00 – 09.30u
Ontvangst en registratie
Roijé Congressen


09.30 – 09.35u
Welkom
Dhr. C. (Chris) van Nimwegen | Voorzitter Stg. HB


09.35 – 09.45
Opening door de dagvoorzitter
Dhr. T.R. (Thomas) Hofhuis | Ampére Advies


09.45 – 10.15
Circulair Instrumentenbeheer binnen de Zorg
Dhr. R. (Ron) op de Weegh | Team lead Sales, Van Straten Medical

Onze regeringsdoelstellingen zijn om in 2050 een circulaire economie te hebben gerealiseerd. Welke voorbeelden en acties zijn er momenteel specifiek binnen de gezondheidszorg en wat zouden de mogelijkheden kunnen zijn.? Onze grondstoffen zijn namelijk eindig, waaronder staal en hoe kun je dit binnen de gezondheidszorg realiseren om van gebruikt chirurgisch instrumentarium een nieuw circulair product te maken.? Van Straten Medical B.V. heeft door het ondertekenen van de Green Deal met onze minister Bruno Bruins maar ook door onderzoek met de TU Delft zichzelf maatschappelijk verantwoord ondernemen ten doel gesteld. Onze Circulariteit is niet alleen met producten maar ook met duurzame huisvesting zoals circulaire verlichting.


10.15 – 10.45
Designing medical devices – lessons learned
Dhr. M. de Zeeuw | Directeur Panton – designers for healthcare 

Het ontwerpen van medische producten is een discipline die veel specifieke kennis, vaardigheden en soft skills van ontwerpers vraagt. In de jaren waarin we met onze ontwerpstudio actief zijn in de ontwikkeling van medische hulpmiddelen hebben we hierin veel geleerd. In mijn presentatie deel ik een aantal belangrijke inzichten die we hebben opgedaan, geïllustreerd aan de hand van een aantal cases.


10.45 – 11.15
Aangenaam duurzaam: Hoe maakt u het?
Dhr. P. Kassenaar | Regionaal salesmanager Canon Medical Systems


11.15 – 11.45
Ochtendpauze


11.45 – 12.15
Closing the Loop voor beeldvormende apparatuur
Dhr. M. Hovers | Business Leader Refurbished systems Philips


12.15 – 12.45
Medische apparatuur beschikbaar voor iedereen!
Dhr. R. (Rick) Meerkerk | Operations manager Mediproma

Mediproma verhandelt medische toestellen, die uit Nederlandse ziekenhuizen worden afgevoerd. Dit betekent dat de toestellen een 2e kans op gebruik krijgen. De markt waarin Mediproma dit wegzet, is zo groot als de wereld. Van dierenarts om de hoek tot kliniek in Oeganda. Wij zorgen dat de afgevoerde Medische Apparatuur schoon en heel op de juiste plaats van bestemming komt.

De standaard in service en onderhoud die we in Nederland met elkaar hebben gezet is enorm hoog. Zeker die in de Medische wereld. De apparatuur is vaak in zo een goede conditie, dat deze nog jarenlang ingezet kan worden voor welk doeleinde dan ook! Daarnaast heeft Mediproma technici in dienst die deze toestellen nakijken en zo nodig repareren. Alle soorten toestellen kan Mediproma overnemen. Wanneer dit niet door Mediproma verhandeld wordt, kan zij één van haar partners inzetten.

Mediproma neemt die Medische Toestellen niet alleen over, maar kan deze ook demonteren. Met een ANVS-vergunning, ISO-certificatie en gezonde inzet, kan Mediproma u in de afvoer veel werk uit handen nemen. Doordat de toestellen weer ingezet gaan worden, wordt het geen afval, maar opnieuw gebruik! Dit alles resulteert in de visie van Mediproma: Medische Apparatuur beschikbaar voor iedereen!


12.45 – 13.45
Lunchpauze (gelegenheid tot bezoek aan de exposanten)


13.45 – 14.15
Duurzamer omgaan met medische apparatuur noodzaak
Mw. mr. R. Toxopeus | Manager, Stichting RTA (Recycling Technologische Apparatuur)
en Dhr. drs. F. Soomers | Management consultant, FFact Management Consultants BV

We gaan eerst in op de wet- en regelgeving, met name de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. We beantwoorden onder meer de volgende vraag: Wat is er vastgelegd over de verwerking van elektrische en elektronische apparatuur? Denk hierbij aan de registratieplicht, put on market, het wettelijke inzamelingspercentage van 65% en passende verwerking. Daarna vertellen we wat meer over de rol hierbij van Stichting RTA en slaan we een brug naar FFact Management Consultants B.V.

In een onderzoek van FFact is gekeken naar de afdankroutes van medische apparatuur. Welke routes dragen bij aan de wettelijke verplichtingen en waar is verbetering noodzakelijk? Hierbij zal worden toegelicht wat de rol is van de gebruikers van de medische apparatuur en hoe dit in de praktijk kan worden gebracht.


14.15 – 14.45
Geef medische apparatuur een tweede leven in de derde wereld
Dhr. C. (Carel) de Bos | Voorzitter Stichting Medic

Al meer dan dertig jaar werken iedere dinsdag- en donderdagmorgen een kleine 100 vrijwilligers aan de Johannes Bosboomstraat 29 in Apeldoorn aan het verzamelen, repareren en testen van apparatuur en goederen die door ziekenhuizen en instellingen in de zorg aan hun Stichting Medic gedoneerd zijn.


14.45 – 15.15
Middagpauze


15.15 – 16.15
Afsluiting van de dag verzorgd door Margot Ribberink
Margot Ribberink is de eerste weervrouw op de Nederlandse televisie. Zij presenteerde o.a. 20 jaar het weerbericht bij RTL4. Op 1 januari 2019 is zij na 28 jaar gestopt met de dagelijkse weerberichten om zich volledig toe te leggen op weer, klimaat en duurzaamheid. In de 28 jaar dat ze werkte als weervrouw werd het weer haar passie, mede door haar reizen naar de VS waar zij met een Nederlandse groep meteorologen ‘de Tornadojagers’ op zoek ging naar de zwaarst mogelijke onweersbuien en tornado’s.

Na haar middelbare school studeerde zij biologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij studeerde eind jaren 80 af met een onderzoek naar hoe planten in het rivierengebied zich aanpassen aan overstromingen. Toen was ze zich al bewust dat het veranderende klimaat invloed heeft op de natuur. Ze deed ook een postdoctorale studie aan het International Institute for Geo-Information Science and Earth Observations, TU Twente.


16.15 – 16.30
Evaluatie en sluiting door dagvoorzitter
Dhr. T.R. (Thomas) Hofhuis | Ampére Advies


16.30 – 17.30
Netwerkborrel

Sponsoren

Presentaties

Fotos